alkohole Salute!

aperitif
amaro-vermouth & goryczkowe na bazie wina
owocowe
bitter & aperitif
amaro, fernety i inne likiery ziołowe
likiery i likiery wysokoprocentowe
gin
tequila
rum
whiskey
destylaty
wódka

 

ceny za 40ml

 

aperitif rosso:

 

garazzino vermouth rosso 18% – czarne wiśnie i czarny pieprz. włochy. – 16 –

antica formula vermouth rosso 16.5% – dżem figowy z ziołami i wanilią z madagaskaru. rodzina carpano. włochy. – 15 –

del proffesore chinato vermouth 18% – winogrona barbera i drzewo chinowe. – 18 –

carlo alberto riserva vermouth 18% – świeże czereśnie przeplatające się z piołunem. włochy. – 18 –

9 di dante inferno vermouth 17.5% – goryczka przeplatająca się z czerwonymi owocami. włochy. – 18 –

cocchi americano rosso 16.5% – suszone płatki róż, wanilia, imbir. włochy. – 14 – 

 

 

aperitif bianco:

 

mascaro vermut 15% – szczepy parellada, macabeo i trebbiano. bursztynowa barwa kryjąca nutę ziół i cytrusów. hiszpania. – 18 –

cocchi americano bianco vermouth 16.5% – miód, cytrusy i delikatna goryczka ziół. włochy. – 14 –

carpano dry vermouth 18% – orzeźwiająca kompozycja ziół, przypraw i cytrusów. włochy. – 12 –

carpano bianco vermouth 14.9% – mieszanka ziół, przypraw i cytrusów z nutką wanilii. włochy. – 12 –

noilly prat dry 18% – świeży vermouth dry, świetny do ostryg. francja. – 15 –

de forcalaquier 18% – vermouth dry z piołunem, pełen ziół. francja. – 15 –

caperitif 16,5% – słodki vermouth z nutami gorzkiej pomarańczy i chininy. rpa. – 20 – 

 

amaro-vermouth & goryczkowe na bazie wina:

 

punt e mes 16% – czyli jedna część słodyczy i pół goryczy – soczysta śliwka z nuta goryczy. włochy. – 14 –

bonal gentiane-quina 16% – korzeń gencjana i chinina, owoce i gorycz. francja. – 16 –

 

owocowe:

 

lillet rose aperitif 17% – mieszanka białych i czerwonych win z likierami owocowymi. francja. – 14 –

dolin chaberyzette 16% – vermouth dolin z dzikimi truskawkami. francja. – 12 –

maurin quina le puy 16% – wiśnie, zioła i delikatna chinina. francja. – 14 –

 

bitter & aperitif:

 

aperol 11% – znane owocowe aperitivo, pomarańcza i rabarbar. włochy. – 12 –

campari 25% – klasyka, pomarańczowa gorycz z ziołową słodyczą. włochy. – 16 –

campari cask tales 25% – starzone w beczce po bourbonie, czerwone owoce, słodycz beczki. włochy. – 28 –

suze gentiane bitter 20% – korzeń gencjana, silnie wyczuwalna nuta kurkumy i szafranu. francja. – 18 –

rosen bitter 25% – górskie jagody, drzewo laurowe, róża – 14 –

 

amaro, fernety i inne likiery ziołowe:

 

cynar 16.5% – na bazie karczocha i ziół. delikatna słodycz. włochy. – 12 –

black note amaro 21%delikatna słodycz goździków, orzeszków koli i pomarańczy. usa. – 15 – 

doragrossa amaro di torino 23% – delikatnie słodkie amaro z nutami lubczyku i przyjemnej goryczy. włochy. – 18 –

averna amaro 29% – z nutami palonego cukru i skórki pomarańczy. włochy. – 14 – 

amaro montenegro 23% – kwiatowo-cytrusowe, silny aromat róż. wyższa słodycz. włochy. – 22 –

amaro di angostura 35% – cynamon, zielony kardamon. umiarkowana słodycz. trynidad i tobago. – 20 –

amaro madragola 45% – szałwia, rozmaryn. wysoka ziołowość i bardzo niska słodycz. włochy. – 25 –

marcati elixir amaro 35% – lukrecja, anyż, kardamon. włochy. – 18 –

amaro jefferson 30% – wyważona słodycz, zioła, bergamotka, goryczkowy finisz. włochy. – 28 –

amaro bomba carta! 33% – amaro z sardynii na bazie miodu z drzewa truskawkowego. włochy. – 28 – 

amaro nonino 35% – słodycz tropikalnych owoców połączony z goryczką chinowca i piołunu. włochy. – 22 –

dom benedictine 40% – słodki likier ziołowy. francja. – 26 – 

fernet branca menta 28% – 27 ziół i słodka mięta. włochy. – 16 –

fernet branca 39% – 40 rodzajów ziół i przypraw z niską słodyczą. włochy. – 16 –

 

likiery:

 

limoncello – domowe limoncello według oryginalnej włoskiej receptury. – 14 –

tarninówka gen. j. bema 30% – unikalne połączenie tradycyjnej tarninówki z koniakiem. polska. – 28 – 

ratafia kaszubska 30% – połączenia dojrzałych owoców wiśni z kompozycją przypraw i ziół.  – 18 –

heering cherry 24% – wiśniowy likier z dodatkiem ziół, leżakowany w beczkach. dania. – 18 –

italicus 20% – delikatny, cytrusowo-kwiatowy likier z bergamotki. włochy. – 30 –

bergamotto fantastico 32% – bergamotkowy likier z długim kwiatowym finiszem. włochy. – 24 –

mandarin napoleon 38%  – likier z mandarynek macerowanych w koniaku. francja. – 16 –

grand marnier 40% – starzony likier na bazie koniaku z nutami gorzkiej pomarańczy. francja. – 22 – 

amaretto disaronno originale 28% – likier migdałowy. włochy. – 12 –

borghetti 25% – likier kawowy. włochy. – 16 –

los arango coffee liquor 35% – likier na bazie tequili arango z prawdziwą kawą. meksyk. – 20 –

rom club caramel 30% – likier na bazie rumu o smaku delikatnie solonego toffee. mauritius. – 21 –

bumbu cream 15% – śmietankowy likier na bazie rumu z nutami banana i wanilii. barbados. – 20 –

serum elixir de rom 35% – likier na bazie 8-letniego rumu starzonego w beczkach. wyczuwalne nuty brzoskwiń, moreli i ziół. panama. – 26 –

strega 40% – ziołowy likier z wyczuwalnym anyżem i lukrecją. włochy. – 18 – 

strega cream 17% – ziołowo-śmietankowy likier na bazie likieru strega. włochy. – 18 –

china antico elixir 33% – gęsty, słodko-gorzki likier chininowy. włochy. – 28 –

ancho reyes verde 40% – likier na bazie pikantnych zielonych papryczek pablano. meksyk. – 26 – 

nixta 30% – likier na bazie kukurydzy z nutami kukurydzy, suszonych owoców i orzechów. maksyk. – 25 –

 

gin ziołowy i klasyczny:

 

scapegrace gold 57.5% – oleisty gin typu navy strength o nutach jałowca i lawendy. nowa zelandia. – 39 –

crespo 45% – premium london dry. ekwador. – 26 –

z44 roner 44% – gin na ziołach i wodzie alpejskiej. nuta sosny i mentolu. włochy. – 36 –

isle of harris 45% – gin z algami cukrowymi, morski charakter. szkocja. – 33 –

drumshanboo gunpowder citrus 43% – gin dodatkiem zielonej herbaty gunpowder i cytrusów. irlandia. – 32 –

tanqueray no. ten dry gin  47,3% – najpopularniejsza odsłona ginu tanqueray, świeży grejpfrut, limonka i pomarańcza. uk. – 24 –

bareksten botanical gin 46% – ziołowy gin z 26 odmian lokalnych roślin. norwegia. – 28 –

himbrimi old tom gin 40% – gin z dodatkiem lokalnych ziół i miodu, intensywnie ziołowy, tymiankowy . islandia. – 34 –

lind & lime 44% – świeży i aromatyczny gin z nutami czerwonego pieprzu i limonki. szkocja. – 30 –

etsu handcrafted deep ocean 45% – gin z dodatkiem wody górskiej i wody z morza japońskiego, morski i delikatnie słony. japonia. – 30 –

hendrick’s lunar gin 43,4% – ziołowy gin z nutami fiołka i lawendy. szkocja. – 38 –

crafter’s wild forest gin 47% – nuty sosny i świerku z delikatnie wędzonym jałowcem. estonia. – 26 –

claeyssens wambrechies genievre 49% – prekursor ginu, jałowiec i silnie wyczuwalny słód. francja. – 28 –

 

gin kwiatowy:

 

crafter’s aromatic flower 44.3% – kwiatowy gin składający się z 12 botaników, zmieniający kolor przy mieszaniu z tonikiem. estonia. – 26 –

tanqueray flor de seville 41.3% – gin z gorzką pomarańczą i kwiatem pomarańczy. uk. – 20 –

del professore monsieur 43,7% – lawenda, rumianek, jagoda, śliwka. włochy. – 31 –

magnolia heritage 47% – limitowany gin o nutach kwiatów polnych. polska. – 42 –

 

gin owocowy:

 

tanqueray rangpur 41.3% – z limonką rangpur, przypominającą mandarynkę z imbirem. uk. – 20 –

malfy originale con limone 41% – o smaku aromatycznej skórki włoskich cytryn. włochy. – 20 –

malfy con arancia 41% – o smaku czerwonych pomarańczy. włochy. – 20 –

buss no.509 persian peach 40% – gin o smaku brzoskwini, bez dodatku cukru czy sztucznych aromatów. belgia. – 32 – 

 

likiery na bazie ginu:

 

elephant sloe gin 35% – goryczkowe śliwki tarniny z nutą lawendy i cynamonu. niemcy. – 31 –

sipsmith limited edition sloe gin 29% – tarninowy gin o smaku dżemu wiśniowo-śliwkowego. uk. – 29 – 

koval cranberry 30% – kwaśno-słodki z tanicznym posmakiem. usa. – 29 –

monkey 47 sloe 29% – najpopularniejszy sloe gin na świecie, śliwki tarniny i jałowiec. niemcy. – 31 –

 

agawa (tequila, etc.):

 

tequila casamigos bianco 40% – najwyższej jakości niebieska agawa z posmakiem słodkiej mięty pieprzowej. meksyk. – 46 –

tequila casamigos reposado 40% – starzona tequila z przyjemnymi, słodkimi nutami karmelu i kakao. meksyk. – 49 –

tequila casamigos anejo 40% – przyjemna słodycz karmelu i wanilii połączona z wyraźnym wpływem beczki (7-9lat). meksyk. – 49 –

tequila don julio 38% – delikatna tequila bianco z nutami wanilii i cytrusów. meksyk. – 29 –

tequila patron silver 40% – delikatna, czysta, cytrusowa, z subtelnym korzennym finiszem. meksyk. – 36 –

tequila curado 40% – tequila tworzona z pieczonej agawy, wyjątkowo delikatna i gładka. meksyk. – 38 –

sotol hacienda de chihuahua reposado 38% – z agawy dasylirion wheeleri. kremowy finisz. meksyk. – 36 –

mezcal casamigos 40% – mezcal typu joven z agawy espadin. dymność,  nuty tropikalne. meksyk. – 54 – 

mezcal ojo tigre 37%^ – mezcal z agawy espadin, dymność, cytrusy. meksyk. – 24 –

ninfa raicilla 40% – raicilla to rzadko spotykany destylat z agawy, najczęściej przypominający smak pomiędzy tequilą a mezcalem. ninfa raicilla powstaje z odmiany maxilimiliana. w nosie czujemy nuty piżma, w ustach wyraźną kwasowość i nuty octowe z delikatnie dymnym finiszem. meksyk. – 69 – 

 

rum:

 

plantation 3 stars 40% – mieszanka jasnych rumów z barbadosu, jamajki i trynidadu. owoce tropikalne, wanilia, miód – 16 –

veritas foursquare white blended rum 47% – jasny rum o nutach owoców tropikalnych. barbados. – 18 –

bumbu 35% – mieszanka jasnych i ciemnych rumów z nutą banana i wanilii. barbados. – 26 –

foursquare 2008 60% – 12-letni rum o nutach maślanych i suszonych owoców. barbados. – 49 –

mezan chiriqui panama 40% – starzony rum z nutami karmelu, czekolady i śliwek. panama. – 24 –

zacapa 23 centenario 45% – ciemny rum, dojrzewający w beczkach po bourbonie, a następnie w beczkach po sherry. wyczuwalne nuty czekolady, przypraw i toffi. gwatemala. – 38 –

black magic 40% – spiced rum koncernu sazerac, nuta słodkawych śliwek w czekoladzie. usa. – 18 –

cut to the spice 37,5% – mieszanka rumów z trinidadu i jamajki, z przyprawami takimi jak: anyż, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon i wanilia . holandia. – 24 –

 

whisky:

 

singleton 12 – single malt ze słodkimi nutami toffee, pieczonych jabłek i płatków śniadaniowy – 24 –

filliers 10 limited edition sherry cask 43% (single malt) – beczka po sherry, rodzynki, śliwki. belgia. – 49 –

balvenie 14 caribbean cask 43% (single malt) – przez powtórne starzenie w beczkach po jamajskim rumie nabiera niesamowitego, słodkiego, tropikalnego finiszu. szkocja. – 42 –

lagavulin 16 43% (single malt) – torfowy klasyk z nutą słonawej mlecznej czekolady. szkocja. – 69 –

cl12 elements of islay 57.5% (single malt) – caol ila z limitowanej edycji o nutach owocowego dymu, jabłek i gruszek. szkocja. – 59 –

talisker 10Yo skye 45,8% (single malt) – dymne i mineralne whisky ze słonym charakterem. szkocja – 30 – 

drumshanbo single pot still irish whiskey 43% (single pot still) – whisky z nutą słodkich, zbożowych płatków śniadaniowych. irlandia. – 40 –

naked grouse 40% (blended malt) – beczka po sherry, owoce przeplatane wanilią. szkocja. – 26 –

hibiki harmony suntory 43% (blended) – japonia w delikatnym wydaniu. nuty crème brulee i nektarynek. japonia. – 75 –

ro & co 45% (blended) – z nutami gruszek i wanilii. irlandia. – 28 –

nikka coffey malt 45% (blended)  – nuty mango i cynamonu. japonia – 45 – 

 

whiskey:

 

bulleit bourbon 45% – nuty karmelu, wanilii i prażonej dębiny. usa. – 18 –

koval bourbon (single barrel) 47% – delikatna słodycz syropu klonowego z tropikalnymi owocami. usa. – 48 –

blanton’s (single barrel) 46.5% – pełnia słodyczy miodu i marcepanu z białym pieprzem. usa. – 45 –

bulleit rye 95 45% – żytnia pikanteria z waniliowo-karmelową słodyczą. usa. – 20 –

sazerac straight rye 45% – najwyższej jakości żyto. nuty pieprzu, mięty i słodycz korzennych przypraw. usa. – 49 –

 

destylaty:

 

grappa cocchi bianca 40% – winogrona barbera, zbalansowana nuta dojrzałych winogron. włochy. – 28 –

grappa nonino vandemmia 41% – grappa starzona 18-miesięcy w drewnie. orzeźwiająca z nutami wanilii i ciasta. włochy. – 28 –

grappa marzadro porto finish 42% – grappa starzona w dębowych beczkach przez 3 lata, następnie 1,5 roku w beczkach po porto. pełnia starzonych nut. włochy. – 44 –

brandy torres 15 40% – brandy z nutami prażonej dębiny, cedru, wanilii i cynamonu. hiszpania. – 25 –

brandy torres spiced 35% – cynamonowo-korzenny likier na bazie destylatu z winogron. hiszpania. – 18 –

calvados papidoux fine 40% – francuska brandy z jabłek. wyczuwalne nuty suszonych owoców, miodu i dębiny. francja. – 28 –

baron otard cognac VSOP 40% – subtelny koniak z wyczuwalną nutą kwiecistego bukietu, wanilii i tytoniu. francja. – 40 –

pisco malpaso reservado 40% – kremowa tekstura, owocowość winogron muscatel i delikatna nuta dębowych beczek. chile. – 27 –

pisco control 43% – z winogron szczepu alexandria i muscatel, gładkie i kremowe. chile. – 21 –

frant wildflower 40% – okowita z polskiego miodu wielokwiatowego pochodzącego z warmii i mazur. polska. – 30 –

 

wódka:

 

ciroc 40% – wódka francuska z dwóch odmian winogron: mauzac blanc i ugni blanc z regionu cognac. gładka i wyjątkowo delikatna ze słodkim owocowym posmakiem. francja. – 20 –

belvedere rye smogóry forest 40% – żytnia wyrazista wódka. smogóry to wioska przy najbardziej zalesionym i najmniej zaludnionym regionie pełnego czystego powietrza i urodzajnej gleby. polska. – 35 –

belvedere rye lake bartężek 40% – żytnia wódka. bartężek to czyste jezioro pojezierza mazurskiego. warunki klimatyczne, gleba i terytorium skutkują świeżymi nutami tej wódki. – 35 –

koskenkorva sauna barrel 37.5% – starzona wódka z jęczmienia i krystalicznie czystej wody. podawana w temperaturze pokojowej. finlandia. – 18 –